Bij het maken van een webshop komt al snel de vraag welk CMS het best is om te gebruiken. Twee van de grootste content management systemen zijn WordPress en Magento. Met WordPress als marktleider in de wereld van blogs en andere websites en Magento als grootste eCommerce platform, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke de betere is. In deze blog maken we de verschillen tussen beide systemen duidelijk. Ook geven we wat advies over welk systeem het meest geschikt is voor jouw webshop.

Kenmerken WordPress en Magento

WordPress

WordPress is open source platform dat uitgebracht is in 2003 als blogplatform maar ondertussen is uitgegroeid tot het meest gebruikte content management systeem wereldwijd. Het staat bekend om de breedte in keuze uit thema’s, templates, plug-ins en widgets. In de loop der jaren zijn er webshop-plugins ontwikkeld, waardoor ook een webshop starten gemakkelijk is geworden in WordPress. De populairste Webshop-plugin is WooCommerce.

Magento

Magento is een nieuwer open source systeem dan WordPress en is gecreëerd voor gebruik in eCommerce. 7 jaar na de lancering van de eerste Magento in 2008, kwam ook de tweede versie, Magento 2. Veel bedrijven zijn toen overgestapt naar Magento 2, maar ook veel bedrijven kozen ervoor om te blijven bij Magento 1 en nog steeds kiezen bedrijven om met Magento 1 te beginnen omdat er in Magento 2 nog steeds veel bugs te vinden zijn. Wel is de interface in Magento 2 gemakkelijker en lopen de veiligheidsupdates in Magento 1 binnenkort af. We ontwikkelen zelf daarom uitsluitend webshops in Magento 2.

Mogelijkheden en uitbreiden

Tussen Magento en WordPress ligt naast een verschil in platform ook een verschil in mogelijkheden. Zo is Magento erg diepgaand en complex-gestructureerd in de webshopfuncties. Hierdoor wordt dit krachtige CMS door grote webshops het meest gekozen.

Dit betekent niet dat WordPress niet geschikt is voor grote webshops en websites. Voor WordPress is er veel mogelijk door middel van plug-ins als WooCommerce. Konic maakt zelf plug-ins op maat en custom designed templates waardoor WordPress verandert van “ideaal voor simpelere websites” naar een CMS met ongekende mogelijkheden.

Gebruiksvriendelijkheid voor ontwikkelaars en beheerders

Je kan er niet omheen dat met WordPress het creëren van een webshop een stuk gemakkelijker is dan met Magento. Er is niet veel ervaring nodig om hiermee te werken. Ook het beheer van een WordPress website is heel gemakkelijk. Het publiceren van bijvoorbeeld nieuwe artikelen en pagina’s is eenvoudig.

Daarentegen is bij Magento specialisme belangrijk vanwege de complexiteit van dit CMS en de hoeveelheid kennis dat hiervan nodig is. Met de komst van Magento 2 is dit alleen maar specialistischer geworden. Het vinden van Magento-specialisten is daardoor moeilijk. Hierdoor kiezen steeds meer internetbureaus ervoor dit CMS te laten vallen, waar wij als Konic dit juist ziet als een mogelijkheid om onze kennis te verbreden en ontwikkeling in dit CMS juist aan te bieden.

WordPress vs. Magento: Wat kiest Konic?

Zoals hier naar voren komt, zijn er grote verschillen tussen Magento en WordPress. Daardoor kan het moeilijk zijn om te kiezen tussen deze twee systemen. Verschillen in systemen betekenen ook dat er verschillen zijn in mogelijkheden voor een website of webshop, waardoor voorkeuren verschillen per bedrijf en klant.

Ook wij als Konic weten dat. Wij bieden de kennis en het specialisme voor een Magento webshop van hoge kwaliteit, en daarnaast bieden we ook de breedte en de mogelijkheden voor een snelle WordPress website.

In de meeste gevallen adviseren we om een webshop te laten ontwikkelen in WordPress, omdat dit kostentechnisch vaak de voordeligste optie is. Bij grotere webshops met meer budget en complexe wensen adviseren we vaker Magento. Doordat onze ontwikkelingsafdeling in India gevestigd is, ontwikkelen wij Magento webshops voor een relatief laag tarief. Dit is uniek in Nederland omdat de meeste Magento-specialisten enorme uurtarieven rekenen. Voor verschillende agencies werken we samen waarbij wij de gehele ontwikkeling op ons nemen als onderleverancier.

Advies nodig voor een webshop of website?

Wij helpen je graag met advies voor je website of webshop. We denken graag mee over de functionaliteiten en over welk systeem het beste past. Neem contact op met ons voor een vrijblijvende afspraak.

Lees ook over hoe we met Konic een klant hielpen bij het overstappen van Magento naar WordPress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *