Offshore IT outsourcing is een term die je steeds meer voorbij hoort komen. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies inhoudt en hoe je als bedrijf voordeel kan halen uit de mogelijkheden van offshore IT outsourcing.

Betekenis van offshore IT outsourcing

Kortgezegd is offshore IT outsourcing “Het uitbesteden van IT werkzaamheden bij een bedrijf dat in het buitenland opereert.” Voorbeelden hiervan zijn softwareontwikkeling en IT support. De redenen om te kiezen voor offshore IT outsourcing zijn vaak kostenbesparing en de mogelijkheid tot eenvoudig opschalen.

Voorbeelden van offshore IT outsourcing in de praktijk

Hieronder lees je een aantal voorbeelden van offshore IT outsourcing die in Nederland vaak voorkomen.

  Bedrijf A ontwikkelt websites. Het gaat goed met de zaken en er komen veel aanvragen binnen. Het is alleen lastig om goede ontwikkelaars te krijgen. Daarom besteden ze een deel van het programmeerwerk uit bij een bedrijf dat vanuit het buitenland werkt. Doordat de kosten relatief laag zijn pakt Bedrijf A een leuke marge op de projecten.

  Bedrijf B heeft een idee voor een App. Een vast team werkt hieraan vanuit India om de kosten laag te houden. Zelf een team samenstellen en aansturen in India zou een enorme uitdaging zijn. Daarom werkt bedrijf B samen met een offshore IT outsourcing bedrijf dat al een groot team met ervaren ontwikkelaars heeft.

  Bedrijf C is als communicatiebureau gespecialiseerd in design en branding van hun klanten. Wanneer ze een aanvraag hebben voor een website ontwerpen ze deze zelf en sturen ze dit door naar een offshore It outsourcing bedrijf dat de techniek voor de website voor ze regelt.

  Bedrijf D levert als Internetbureau support voor klanten via offshore outsourcing. De technische tickets worden doorgezet naar een vaste ontwikkelaar in het buitenland die de gebruikte systemen goed kent.

Een deel van ons Konic team in India. Speciaal voor ons bezoek in traditionele Indische kleding.

Valkuilen van offshore outsourcing

Deze manier van werken kent veel voordelen. Er zijn echter ook valkuilen waar helaas te veel bedrijven mee te maken krijgen. De grootste valkuil ligt in de communicatie. Ga je met een partij in zee dat niet goed communiceert en zich niet goed aan afspraken houdt, dan sta je voor een zware uitdaging. Je moet als bedrijf namelijk ook je deadlines halen voor klanten. Wanneer je afhankelijk wordt van een partij dat niet altijd doet wat beloofd wordt, dan gaat dit ten koste van je eigen reputatie.

Een van de redenen dat dit vaak bij partijen gebeurt is het grote cultuurverschil. Lees in deze blog meer over wat dit cultuurverschil precies inhouden. Andere reden zijn de taal en de afstand. Ondanks dat tegenwoordig bijna iedereen Engels kan en via Skype alles besproken kan worden, zijn we in Nederland toch nog gehecht aan het real live spreken van elkaar. Wanneer dit wegvalt, voelt het voor veel mensen alsof ze de grip op de zaak verliezen.

Succesvolle offshore IT outsourcing

Met Konic hebben we ons als doel gesteld om te zorgen voor succesvolle offshore IT outsourcing. Daarom werken we in de landen waarin we actief zijn bewust met lokale contactpersonen. Zo houden onze klanten “grip op de zaak” en komen we op locatie langs bij besprekingen. Door onze focus op goede communicatie zijn we al voor veel Nederlandse bedrijven een vaste IT partner geworden. Ons team van meer dan 100 ontwikkelaars zit in India en passen zich qua werkwijze goed aan op Nederland. Dat betekent dat ze strikt zijn in afspraken en eerlijk hun mening geven. Deze directe manier van communiceren is niet standaard in India maar voor Nederlanders is dit een must. Daarom legt het team in India hier een extra focus op.

Wij helpen graag

Offshore IT outsourcing brengt veel kansen met zich mee voor bedrijven die willen groeien en meer winst willen maken. Benieuwd of er ook voor jouw onderneming mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met ons en we komen graag langs voor een gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *